Z Týna se vracíme s "bůrem"

26.05.2015 07:45

Vltavotýnská Olympie dokázala proti Bernarticím svoji dominanci

Týn nad Vltavou: K utkání 23. kola krajské I. A třídy odjížděli bernartičtí fotbalisté k soupeři s určitými obavami. Díky sestavě, která neměla nárok konkurovat na jaře nejlepšímu mužstvu soutěže, pro kterého je jedno, zda hraje doma či venku, a většinou soupeře vyprovází pěknými nadílkami.

V jarní části soutěže totiž týnská Olympie ztratila pouze dva body za plichtu na hřišti svého největšího soupeře v Katovicích, jinak byly její zápasy vítězné. V bilanci sehraných utkání jasně vede jarní tabulku před svým největším konkurentem o pět bodů. Obavy se naplnily beze zbytku. Za čtyřicet minut hry nasázeli Týnští bernartickému soupeři čtyři branky a ve druhé části utkání, která se odehrála za stálého hustého deště, již v podstatě nebylo o co hrát.

Domácí se zpočátku rozehřívali klidnou kombinací uprostřed hrací plochy a zahrozili nebezpečně až v 7. minutě, kdy Plojhar poslal přihrávku do volného prostoru na Kličku, jehož střela byla nepřesná. Ve 12. minutě točený míč z trestného kopu Meidla z pravé strany brankář Tomáš Fučík chytil.

V 18. minutě se osmělili k první střele i hosté po Šerhantově přistrčení míče střílel Kloboučník vedle Vachutovy brány. Prvního úspěchu se záhy dočkali domácí. Po nepřehledné situaci v pokutovém území se zleva po Kličkově odražené střele míč dostal ve 20. minutě k zprava nabíhajícímu obránci Pavlu Vařilovi, který se trefil z úhlu k zadní tyči a rozvlnil soupeřovu síť poprvé - 1:0.

Ve 25. minutě vypálil zprava hostující Vít Fučík, avšak míč skončil jen ve Vachutových rukavicích. Ve 28. minutě Kokeš přihrál na Housku, po jehož střele míč vyrazil brankář Fučík jen před dobíhajícího Meidla a jeho nepovedenou střelu Jan Mezera dorazil do opuštěné branky - 2:0.

Ve 33. minutě zatáhl míč zprava Houska a jeho přihrávku na vzdálenější tyč zakončoval v těžké pozici Mezera a branku ve skluzu minul. Obránce Vařil v 36. minutě po vynikající kolmé přihrávce unikl zprava a postupoval sám na bernartickou branku. Viděl lépe postaveného osamoceného Tomáš Housku, který dorazil míč z jeho přesné přihrávky do prázdné branky - 3:0.

O tři minuty později bylo pro hosty ještě hůře. Mezerovu přihrávku do volného prostoru proměnil bez problémů po odraženém míči obránci, opět Houska a hosté byli na ručník - 4:0. Po chybě obrany ve 43. minutě mohl korigovat hrozivý stav utkání David Kukrál, avšak jeho lobovaný míč Vachutovu branku netrefil. Poločas vyhráli jasně a zaslouženě domácí, kteří v průběhu dvaceti minut nasázeli hostům čtyři branky.

Bernartický gólman Tomáš Fučík se měl co ohánět, ale vltavotýnská mašina se nedala zastavit. Foto: Petr Vlasák

V poločasové pauze proběhl slavnostní akt. Šlo o ocenění nejlepších hráčů týnské Olympie u všech kategorií v probíhajícím ročníku soutěží. Nejlepším hráčem A mužstva byl vyhodnocen Jan Meidl, který i v tomto utkání ukázal, proč tomu tak je. Odehrál stejně jako celé mužstvo vynikající zápas.

Jinak se celý druhý poločas odehrával za stálého, poměrně hustého deště a byla to poněkud vyrovnanější partie než v tom prvním. I když stabilizovaná a velmi dobře hrající obrana domácích toho soupeři moc nedovalovala. Debut v mužstvu hostí si odbyl i patnáctiletý talentovaný Tomáš Pěchota, který svou hrou rozhodně nezklamal. V 64. minutě zaznamenali domácí další gólový úspěch. Po Bromově přistrčení míče do lepší pozice skóroval střídající Lukáš Mravec - 5:0.

Následně mohl korigovat výsledek i Kloboučník, avšak jeho střelu nadvakrát zlikvidoval týnský gólman. V 74. minutě střílel Kovář vedle brankové tyče. O deset minut později po Kovářově trestném kopu se míč odrazil od domácích beků ke Kukrálovi, který míč napálil jen nad branku. Utkání se nakonec dohrávalo v klidu a na stavu se již nic nezměnilo.

Týnští borci zcela jasně předvedli, proč jsou v jarní části soutěže nejlepším mužstvem. Kombinačně hosty jasně přehrávali a nakonec zvítězili značným rozdílem. Lze však podotknout, že hosté v takto slepované sestavě ze tří hráčů B mužstva a ze dvou patnáctiletých, i když střídajících nezkušených dorostenců, tentokrát na hřišti soupeře neměli šanci čelit ofenzivní a kombinačně velmi propracované hře.

FK Olympie Týn nad Vltavou – Sokol Bernartice 5:0 (4:0)
Branky: 36. a 39. Tomáš Houska, 20. Pavel Vařil, 28. Jan Mezera, 64. Lukáš Mravec. Rozhodčí: Pavel Pípal – Jiří Reisner, Martin Havlík. Delegát: Vladimír Eibl. ŽK: 1:3 (83. Tomáš Pomije – 58. Václav Homola, 71. Jar. Paseka, 79. Tomáš Češka). Diváků: 211!

Týn nad Vltavou: Jakub Vachuta – Pavel Vařil, Tomáš Pomije (K) (86. Mir. Boček), Michal Šonka, Jan Meidl – Radim Kokeš (46. Roman Kníže), Josef Brom, Jakub Plojhar, Jiří Klička (79. Vladimír Červenka) – Jan Mezera, Tomáš Houska (61. Lukáš Mravec). Trenér Petr Novotný.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) – Jakub Kovář, Jakub Novák, Tomáš Češka, Martin Hrych – Pavel Kloboučník, David Kukrál – Jar. Paseka, Vít Fučík (76. Václav Ťupa), Václav Homola (58. Tomáš Pěchota) – Petr Šerhant (46. Adam Staněk). Trenér Petr Vašíček.

Připravil Jan Šerhant

Zpět