Výhra v Hradišti

05.05.2015 16:05

 Utkání 20. kola krajské I.A třídy odehráli Bernartičtí na půdě soupeře, který bojuje o udržení v soutěži. Utkání to v žádném případě nebylo jednoduché. Domácí chtěli navázat další bodový korálek po vysokém vítězství v páteční dohrávce s Vodňany. Hosté, kteří v jarní části ještě neobdrželi na hřištích soupeřů gól, rozhodně nepřijeli prohrát. S tímto soupeřem na jeho půdě bylo bodovat vždy velmi obtížné. To se nakonec v utkání i potvrdilo.

Bernartice hrály, jako tradičně na hřištích soupeřů, zezadu s dobře zabezpečenou obranou a využívaly rychlých brejků. Tento způsob hry jim vynesl i brankový profit. Domácí pak byli nuceni všechny své síly vynaložit na srovnání stavu a do otevřené obrany ještě dvakrát inkasovali. Tak se zrodil pro někoho asi překvapivý výsledek. Utkání ale mnoho fotbalové krásy nenabídlo, neboť hradišťské hřiště je značně poškozené a hrbolaté, o kombinační hře nelze vůbec mluvit. Většinou se hrálo nakopávanými míči.

Domácí od počátku utkání lépe kombinovali a hosty zatlačili na jejich polovinu. V tomto směru vynikala sehraná dvojice Pichlík - Šafárik. Již ve 3. minutě vystřelil Chassard a tečovaná střela skončila rohovým kopem. O čtyři minuty později se dostal na dostřel branky z úhlu klíčový hráč domácí ofenzivy Šafárik a jeho přízemní centr nebo střelu zachytil bernartický brankář. V 10. minutě skončila Pichlíkova rána jen vedle tyče.

Hosté měli první příležitost ve 12. minutě. To se probil obranou domácích Vít Fučík, střelou z úhlu z levé strany donutil Kašku k zákroku, a ten míč od tyče vytáhl na roh. Ve 20. minutě zabránil Novák jasnému gólu, když Pichlík unikl obraně a jeho přesná přihrávka vyzvala nekrytého Šafárika ke skórování. Jen vynikající zákrok bernartického stopera zabránil vniknutí míče do sítě.

Po této akci si však hradišťský snajpr obnovil zranění a byl střídán. Od tohoto okamžiku se již domácí tak snadno do šancí nedostávali, ale neustále vehementně bušili na bernartickou branku. Ve 31. minutě po Kovářové centru hlavičkoval Rakovan nad branku. O šest minut později netrefil míč v dobré pozici Kukrál a opět z toho nic nebylo. Do konce poločasu se již žádná branková příležitost na obou stranách nevyskytla.

Druhý poločas začal podobně jako první náporem domácích, avšak tlak již nebyl tak veliký. I když byli více na míči než hosté, tak jejich branku tak soustavně neohrožovali. V 57. minutě vystřelil Daniel Homola jen lehce a brankáři Kaškovi příliš starostí nenadělal. O dvě minuty později Čítkův centrovaný míč sebral z hlavy Pavla Žaluda bernartický gólman a následoval rohový kop.

V 60. minutě měli asi druhou největší gólovou příležitost domácí. Tomáš Fučík ale výborně vychytal závar před svou brankou a jím vyražený míč poslal Brožík jen vedle tyče. Pak už přišli ke slovu hosté brejkem do otevřené obrany. To v 64. minutě Kloboučník vysunul dopředu stopera Nováka, který vynikající křížnou přihrávkou vzduchem našel do volného prostoru nabíhajícího *Víta Fučíka*, který střelou k vzdálenější tyči rozsmutnil domácí poprvé - 0:1.

Dvě minuty poté mohli hosté svůj náskok navýšit. Daniel Homola z levé strany vybídl Nováka ke skórování, avšak domácí bek z brankové čáry vykopl míč do bezpečí. Po této velké šanci v tlaku domácí trochu zvolnili, vědomi si toho, že takhle obranu pro svou útočnou aktivitu otvírat nemohou. Hra se přelévala od jedné šestnáctky ke druhé bez větších brankových příležitostí.

V 77. minutě z velké vzdálenosti nakopl balon *Jakub Kovář *na Daniela Homolu, brankář Kaška jej nezachytil, a ten skončil nikým netečován v domácí brance - 0:2. To již bylo pro domácí hodně špatné. Rakovanovu střelu z pravé strany v 82. minutě hradišťský brankář zlikvidoval. Po dlouhém autovém vhazování Víta Fučíka v 86. minutě střílel Daniel Homola jen vedle branky.

Poslední hřebíček do rakve přibil střídající *Vít Herink*, který byl na hřišti pouhých sedm minut. Po trestném kopu Kováře hlavičkoval v 90. minutě osamocen míč v pokutovém území do protipohybu brankáře Kašky a stanovil stav utkání na - 0:3. Po tříminutovém nastavení hrací doby rozhodčí utkání ukončil.

Hosté opět potvrdili svou střeleckou formu z posledního zápasu s lídrem soutěže a zlepšili koncovku. Na hřištích soupeřů na jaře ještě branku neobdrželi. Domácí odehráli poněkud nešťastné utkání. V celém jeho průběhu nebyli rozhodně horším mužstvem, ale prostě jim to tam nepadalo. Utkání s přehledem odřídil zkušený rozhodčí Kaštánek.

TJ Hradiště - Sokol Bernartice 0:3 (0:0) *Branky:* 64. Vít Fučík, 77. Jakub Kovář, 90. Vít Herink. *Rozhodčí: *Libor Kaštánek - Tomáš Trkovský, Petr Třeštík. *ŽK:* 2:1 (78. Jan König, 85. Michael Chassard - 81. Jakub Kovář). *Diváků: *80.

*Hradiště:* Kaška - Pavel Žalud, Chassard, Hanus, Vepřovský - Michal Čítek (K) - Šteier, Jan König, Rybár - Libor Pichlík, Šafárik (21. Adam Brožík). Mužstvo koučoval Alois Švarc.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Mrkáček, Novák, Jan Homola - Kloboučník, Kukrál (89. Adam Staněk) - Paseka (88. Stan. Češka), Vít Fučík (87. Martin Buriánek), Daniel Homola (89. Michal Schorník) - Adam Rakovan (83. Vít Herink). Trenér Pavel Schorník.

Připravil Jan Šerhant

Zpět