Vítěznou sérii A-týmu nepřerušil ani první Protivín

24.05.2016 20:03

Ve 22. kole krajské I. A třídy hostili Bernartičtí lídra soutěže, který na ně měl v tabulce náskok devíti bodů. Protivínští přijeli s tím, že v případě vítězství oslaví čtyři kola před koncem zasloužený postup do nejvyšší krajské soutěže, a samozřejmě i bilanci zápasů v probíhající sezóně bez porážky. Domácí nebyli však nijak zaskočeni jejich suverénním postavením v tabulce a ani jejich desetibrankovým vítězstvím v minulém kole.

Vlétli na ně zhurta, během šestadvaceti minut jim nasázeli tři branky, a tím je zaskočili natolik, že sice do konce poločasu snížili stav utkání, a měli i další příležitosti k jeho vylepšení, ale do konce první části hry již další gól nevsítili. Ve druhém poločasu domácí Protivínské již do jejich kombinační hry vůbec nepustili, zaznamenali ještě jeden gól a zcela zaslouženě, snad pro informovanou fotbalovou veřejnost poněkud překvapivě, slavili výrazné vítězství.

Lídr tabulky tedy utrpěl první porážku v letošním ročníku a domácí svou obdivuhodnou sérii zápasů bez porážky navýšili na číslo deset. Poslední prohru zaznamenali 17. října loňského roku právě na hřišti svého dnešního soupeře v Protivíně v poměru 0:1.

Začátek utkání byl pro početnou diváckou kulisu překvapivý. Po dobře zahraném trestném kopu ve 2. minutě téměř z poloviny hřiště si na zatočený centr naskočilAdam Rakovan, míč jen lehce tečoval a brankář Hanus byl bez šance - 1:0.

Hned v 6. minutě mohli hosté vyrovnat, když po přetaženém centrovaném míči z pravé strany hlavičkoval na zadní tyči Moravec jen do tyče dobře postavené Fučíkovy svatyně. Domácí však pokračovali ve své aktivní hře. Hrálo se od počátku nahoru dolů a bylo se skutečně nač koukat.

Ve 12. minutě se opakovala v podstatě situace před prvním gólem. Na dlouhý centrovaný míč z trestného kopu prováděného Kovářem asi deset metrů za od půlící čáry si naběhl stoper Karel Trantinaa nohou míč usměrnil k levé tyči Hanusovy brány - 2:0. To byl pro hosty asi šokující začátek a domácím připomínal podobný průběh utkání v Blatné.

Hosté se ale rychle oklepali a zahrozili Zachem, který ale míč v dobré pozici osamocen před brankářem Tomášem Fučíkem nezvládl. Jenom lehce vystřelil, čímž domácímu gólmanovi problémy nenastaly a míč v pohodě chytil. Bernartičtí ale pokračovali v kvalitní kombinační hře, která posléze přinesla v 26. minutě další ovoce. Velice aktivní a na velkém prostoru operující Kloboučník vysunul kolmo do uličky zprava nabíhajícího Patrika Brože, který střelou na vzdálenější tyč poslal domácí do vynikajícího tříbrankového náskoku - 3:0.

Hosté pak převzali iniciativu na své kopačky a nebezpečně ohrožovali domácí branku. Ve 28. minutě dorážel míč osamocený Zbyněk Vorel z malého vápna nad branku. Pak se dobře uvolnil od obránce ve 31. minutě jeho bratr Jaromír, zakončil však jen lehkou nepovedenou střelou, kterou spolehlivý bernartický gólman kryl. O minutu později tentýž protivínský kanonýr branku přestřelil.

Aktivitu hosté přece jen zúročili ve 42. minutě. K odraženému míči se na hranici velkého vápna dostalLukáš Ruczkowski a utěšenou střelou vymetl levou šibenici Fučíkovy brány - 3:1. Do konce poločasu se ještě hosté snažili zaznamenat další úspěch, přiblížit se soupeři na jeden gól a vylepšit si pozici na druhý poločas. Dobře hrající obrana domácích a skvěle a v klidu chytající gólman jim již další korekci výsledku neumožnili. První poločas měl však vynikající úroveň a hrál se nadprůměrný fotbal hodný dvou nejvýše postavených mužstev soutěže.

Bernartičtí borci se mohli radovat nejenom kvůli svému vynikajícímu výkonu, ale i zaslouženému vítězství nad lídrem soutěže z Protivína. Foto: Petr Vlasák.

Ve druhém poločasu se překvapivě hosté nemohli dostat ke hře, kterou zakončili poločas první. Domácí je již do žádných velkých gólových šancí prostě nepouštěli a hrálo se v podstatě klidněji než v tom prvním. V 51. minutě po Kovářově trestném kopu zakončoval Václav Homola jen vedle tyče.

V 66. minutě centrovaný Pasekův balon hlavičkoval Rakovan nad bránu. Brožova střela na přední tyč si v 68. minutě také cestu do sítě nenašla. Hanus si s ní poradil a odrazil ji do pole. Trestný kop Jaromíra Vorla z dobré vzdálenosti v 70. minutě hry se mezi tyče nevešel.

V 76. minutě přidali domácí další hezkou branku. Po pravé straně unikl velmi agilní Jaroslav Paseka, zbavil se obránce a téměř od brankové čáry nezištně přihrál Pavlu Kloboučníkovi, který sám nikým neatakován neměl problém dorazit míč do prázdné brány - 4:1.

Do konce utkání zbývalo ještě patnáct minut a na Protivínských bylo vidět, že již stav nezdramatizují, chyběly jim na to již fyzické síly, neboť v teplém slunečním odpoledni docházeli postupem času oběma mužstvům. Domácí prostřídali a jejich hru to oživilo. V 81. minutě mohl přidat pátý úspěch Vít Fučík, jeho střela však směřovala vedle brány.

Závěrečný nápor hostí se nekonal a domácí se radovali ze zaslouženého vítězství po skvělém kolektivním výkonu se soupeřem, se kterým to asi málokterý odborník čekal. Protivínští ale sezónu jistě dohrají v pohodě a také jim psychicky pomůže i tato porážka, neboť pokračovat v sérii 21 zápasů v sezóně bez porážky je pro každé mužstvo velmi obtížné. Už to jednou muselo přijít.

Domácí se předvedli v probíhající sezóně asi v nejlepším světle a nemá smysl vyzdvihovat jednotlivé hráče. Mužstvo hrálo konečně ve složení, ve kterém chtělo hrát. Bez absencí hráčů a snad poprvé na jaře ve zcela kompletní sestavě. Celý tým podal nadstandardní kolektivní výkon, který od něj početná skupina domácích fanoušků ještě za působení po čtyřech sezónách v I. A třídě neviděla, a se soupeřem, jehož kvality jsou nesporné a překračují rámec této soutěže.

Sokol Bernartice – FK Protivín 4:1 (3:1)
Branky: 2. Rakovan, 12. Trantina, 26. Brož, 76. Pavel Kloboučník - 42. Ruczkowski. Rozhodčí: Petr Kotalík - Filip Sebera, Tomáš Vychodil. DFA: Josef Vrzal. ŽK: 2:2 (38. Mrkáček, 59. Ťupa - 16. Moravec, 20. Radek Vojta). Diváků: 250.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Novák, Trantina, Mrkáček - Kloboučník, Ťupa - Paseka, Brož (76. Kukrál), Václav Homola (84. Mir. Suchopár) - Adam Rakovan (76. Vít Fučík). Trenér Petr Vašíček.

Protivín: Hanus - Rothbauer, Jar. Mikulenka, Hála (85. Bartuška), Ruczkowski - Radek Vojta - Jan Vojta (65. Fiala), Zbyněk Vorel, Mir. Zach - Jaromír Vorel (K), Moravec. Trenér Juraj Kobetič.

Další utkání odehrají Bernartičtí ve Vacově v neděli 29. května.

Připravil Jan Šerhant 

Zpět