Tři body vezeme z Vimperka!!!

15.09.2014 14:04

K sehrání 4. kola krajské I. A třídy zajížděli bernartičtí fotbalisté k prvnímu šumavskému soupeři do Vimperka. Ke svému nejvzdálenějšímu soupeři cestovali, nemocemi zesláblými a i chybějícími hráči kvůli dovolené, s poněkud oslabeným mužstvem. Brankové zakončení svých akcí v utkání, hraném za trvalého deště, jim za jejich skvělý kolektivní výkon přineslo zasloužené vítězství.

Především ve druhé části zápasu domácí jasně přehrávali. První poločas byl vyrovnaný co do herního projevu tak i brankových příležitostí. Ve druhé části hry Bernartičtí domácí borce již do šancí nepouštěli a ze zajištěné obrany podnikali nebezpečné brejky, které třikrát korunovali brankami. To ještě velké množství příležitostí pochytal zkušený vimperský gólman. Hosté v improvizované sestavě nakonec přivezli ze Šumavy tři cenné body a dostali se díky třem posledním výhrám, z toho dvou na půdě soupeřů, do první poloviny tabulky.

První střelu na domácího brankáře vyslal Kukrál ve 3. minutě, ta však skončila nad jeho brankou. Ve 13. minutě zahrával Prochaska trestný kop, dobrý míč do ohně obrana hostů odvrátila a nepřipustila ohrožení své branky. Další střelecký pokus hostí v 18. minutě realizovaný Ťupou skončil nad brankou. To Čejka byl na druhé straně přesnější, ale bernartický gólman Tomáš Fučík se překvapit nenechal a míč lapil.

Ve 20. minutě se dostal do šance Adam Rakovan po přesné přihrávce z pravé strany od Paseky, míč však ve skluzu do sítě nedostal díky dobrému zákroku domácího brankáře Formánka. Ve 24. minutě se zranil při kontaktu se soupeřem Ťupa a byl odnesen na nosítkách mimo hrací plochu. Na hřiště se ještě vrátil, ale ne na dlouhou dobu. Místo něho nastoupil do pole náhradní brankář Vít Fučík a jeho nasazení do zápasu se trenérovi později vyplatilo.

Ve 35. minutě si zopakovali akci Paseka s Rakovanem, ale vyběhnutý brankář střelu bernartického šutéra zmařil. Ve 38. minutě měli hosté velké štěstí, když se po závaru před brankou míč odrazil k nejlepšímu hráči domácích v poli Michalu Šípovi, jehož přesnou prudkou střelu k tyči vyhlavičkoval před brankovou čarou za již překonaným brankářem stoper Novák do pole. V poslední minutě prvního poločasu zmařil domácí brankář po brejku hostí Rakovanovu střelu, a tak herně naprosto vyrovnaný poločas skončil bezbrankově.

Druhou část hry začali domácí aktivněji a jako první ohrozil bernartickou branku v 51. minutě střelou střídající Málek, jeho pokus z bezprostřední blízkosti gólman Tomáš Fučík vyrazil do pole. O tři minuty později hlavičkoval Pospíchal nad branku, a to bylo v podstatě od domácích ve druhé části hry, s výjimkou dvou střel Michala Šípa, vše co předvedli. V 57. minutě zatáhl k brankové čáře míč Paseka, jeho zpětnou přihrávku do šance před brankou netrefil Kukrál a míč skončil vedle branky.

O dvě minuty později se již hosté poprvé radovali. Rakovan, tentokrát v roli nahrávače, našel dobřeVíta Fučíka, který se obtočil kolem napadajícího beka, a střelou k pravé tyči nedal šanci jinak skvělému brankáři Formánkovi na úspěšný zákrok - 0:1.

V 65. minutě pohlednou kombinační akci po ose Paseka - Rakovan -Kloboučník zakončoval dobře posledně jmenovaný, ale jeho obráncem tečovaná střela skončila rohovým kopem. Krajní bek Suchopár vyslal v 67. minutě na branku hostů svůj projektil, avšak brankovou konstrukci překopl. V téže minutě si sólem od půlící čáry udělal Adam Rakovan z obránců domácích kuželky a střelou pod tělem vyběhnuvšího brankáře, rozvlnil síť k radosti všech přítomných hostujících hráčů a příznivců podruhé - 0:2.

Od tohoto okamžiku existovalo na hřišti již jen jedno mužstvo, hra se změnila na exhibici hostů. Domácí nevěděli co hrát a soupeř neubíral ze své aktivity podpořené dvoubrankovým náskokem. Ojedinělá střela Michala Šípa v 76. minutě směřovala nad břevno.

Špílmachr Kloboučník nasměroval svou další přesnou kolmou přihrávku v 82. minutě na rozběhnutého Rakovana, kterého prudkou střelu vyrazil vimperský ochránce svatyně na roh, po jehož zahrání zakončoval Vít Fučík u vzdálenější tyče jen do jeho rukavic. Poté se po dlouhém výkopu Tomáše Fučíka míč dostal k Rakovanovi, jehož střelu z pravé strany na vzdálenější tyč vimperský gólman opět zlikvidoval.

V 86. minutě se po dobré kombinační akci dostal k míči Vít Fučík a střelou ke stejné tyči jako při jeho prvním úspěchu rozvlnil síť potřetí - 0:3. Tečku za nepovedeným utkáním domácích udělala střela Michala Šípa v 90. minutě vedle bernartické branky.

Hosté byli především ve druhém poločasu na dobře připraveném trávníku, v celém průběhu zápasu vydatně skrápěném deštěm, lepším kolektivem a zaslouženě, pro někoho možná překvapivě, zvítězili tříbrankovým rozdílem. To ještě velké množství gólových příležitostí hlavně Rakovanovi pochytala zkušená domácí opora v brance Jiří Formánek. Hosté se opírali o také velmi dobrý výkon brankáře, pevnou a spolehlivě bez chyb pracující obranu, kvalitně a na velkém prostoru pracující záložní řadu a v neposlední řadě o úderný útočný hrot. Jejich výhra byla za týmový výkon, předvedenou aktivní hru ve všech řadách a dodržování stanovené taktiky naprosto zasloužená.

TJ Šumavan Vimperk - Sokol Bernartice 0:3 (0:0)
Branky: 59. a 86. Vít Fučík, 67. Adam Rakovan. Rozhodčí: Robert Crkva - Vítězslav Tůma, Jiří Klimeš. 
ŽK: 2:2 (44. Jiří Formánek, 80. Jan Blahout - 27. Jaroslav Paseka, 47. Jakub Novák). Diváků: 60.

Vimperk: Jiří Formánek - Jan Blahout (K), Sýs, Pospíchal, Prochaska (76. Jan Děd st.) - Martin Šíp, Matěj Císař (71. Pankratz), Michal Šíp, Jan Čech (46. Ondřej Málek) - Samohejl (46. Marek Kolafa), Čejka. Trenér Vlastimil Červený.

Bernartice: Tomáš Fučík - Kovář, Novák, Mrkáček, Mir. Suchopár - Kloboučník (89. Pavel Schorník), Ťupa (31. Vít Fučík, 87. Stan. Češka), - Paseka, Kukrál, Hrych (76. Patrik Brož) - Adam Rakovan (89. Petr Češka). Trenér Karel Syrovátka.

Připravil Jan Šerhant

Zpět