Jistebnice zdolala Bernartice

10.03.2013 13:46

1.FC Jistebnice  - Sokol Bernartice  5:1(2:1)

 

            V sobotu 9. března odehráli Bernartičtí fotbalisté  na umělé trávě v Milevsku další přípravný zápas. Soupeřem jim byl účastník 1.B třídy z Jistebnice, který se prezentoval kvalitním výkonem ve všech řadách a zcela zaslouženě vysoko zvítězil. Hlavním důvodem jejich zcela jasné výhry bylo to, že se Bernartičtí přes dobře hrající a konsolidovanou obranu neprosadili. Soupeř byl vždy u míče dřív a především v útočné fázi svou efektivní hrou využíval velkých a častých okének v soupeřově obraně. Jejich ofenzivní hráči byli hbitější a evidentně pohyblivější.

Utkání nezačalo pro Bernartické dobře. Už v 11. minutě fauloval Tomáš Češka pronikajícího Jan Muže v pokutovém území a sám postižený proměnil pokutový kop a načal skóre utkání. Ve 13. minutě zahrozil střelou mimo brankové tyče jistebnický Bechyně. V téže minutě faulovala obrana  Rakovana. Nařízený trestný kop zahrával sám postižený jen do zdi, ale odražený míč se dostal ke Skalickému, který ho dorazil do sítě a srovnal tak stav utkání. Ve 20. minutě po rychlé akci Jistebnických do otevřené obrany soupeře vybídl Kotalík křížnou přihrávkou zcela nekrytého Švece ke skórování, ten postupoval sám na brankáře Tomáše Fučíka. Gólman proti míči dobře vyběhl, ale zkušený jistebnický hráč ho prostřelil a zvýšil stav na - 2:1.  V dalších minutách hry byla zřejmá optická převaha bernartických hráčů, ale veškeré pokusy o ztečení soupeřovy branky byly likvidovány výborně pracující obranou, která dobře přistupovala k útočícím hráčům a nenechávala je zakončovat. Brankář Baka byl v podstatě bez práce, pouze zachytával odražené míče a zpětné přihrávky svých spoluhráčů. Ve 37. minutě se objevil na dostřel branky Škoch, ale z velkého úhlu střelou jistebnického brankáře nepřekvapil. Ve 45. minutě ještě hlavičkoval Skalický po rohovém kopu Buriánka. Branka tím ale ohrožena nebyla a míč skončil vedle tyče.

Na začátku druhého poločasu se Bernartičtí snažili o změnu charakteru zápasu, ale příliš se jim to nedařilo už proto, že se jim zranil další hráč a na lavičce nebyl již nikdo, kdo by ho nahradil. Druhou půli vlastně dohrávali v deseti a podle toho to také dopadlo. V 53. minutě po Buriánkově rohu hlavičkoval Rakovan do břevna Mrzenovy branky. V 62. minutě pak nastoupil na hřiště Šváb, jistebnický kanonýr, kterého trenér pro lehké zranění šetřil na mistrovské zápasy. Právě on si dělal s bernartickou obranou co chtěl a vlastně rozhodl celý zápas. V 70.  minutě dobře hrající zkušený Švec zpětně nahrál a Bechyně vypálil. Brankáři Fučíkovi nadělal míč hodně starostí a nakonec propadl do sítě - 3:1. Šváb v 73. min vybídl ke skórování Švece, který pálil do protipohybu brankáře, ale na brankové čáře zachránil Škoch. O dvě minuty později vystřelil zleva Rakovan, ale brankář Mrzena míč efektně stopil do svých rukavic. Obrovského chaosu ve hře Bernartických využil v 77. minutě právě  Šváb. V brejku postupoval zprava sám na Fučíkovu branku, mazácky vypálil k vzdálenější tyči a bernartický gólman neměl šanci na zákrok - 4:1. Po další hrubé chybě obrany v 82. minutě zaúřadoval opět Šváb a zvýšil skóre na poněkud krutých - 1:5. Jistebničtí toho ještě neměli dost. Za další minutu vybídla ke skórování ústřední postava poslední půlhodinky Šváb dalšího svého spoluhráče. Martin Muž však nezamířil přesně a míč z jeho kopačky skončil vedle zadní tyče. V poslední minutě hry měli poslední šanci na korekci krutého stavu Bernartičtí, ale Paseka v pohodě chytajícího Mrzenu z úhlu nepřekonal a ani nemohl. Branku totiž netrefil.

 Jistebničtí hráči předvedli velmi kvalitní výkon, herně a takticky soupeře jasně přehráli. Ten propadl ve všech činnostech. Takováhle krutá nakládačka je ale k něčemu dobrá a Bernartičtí se budou muset zamyslet nad tím, jak sestavit mužstvo, aby bylo důstojnějším soupeřem pro určitě ještě kvalitnější soupeře v jarní části své soutěže.

Branky : 13. Skalický - 77. a 82. Šváb, 11. Jan Muž (11), 20. Švec, 70. Bechyně.

Rozhodčí : Vladislav Linhart.

Diváků : 15. 
Sestavy : Jistebnice : Baka (46. Milan Mrzena) - Radek Trpka, Svatoš, Tomáš Maňák, Bojko - Švec, Novák, Bechyně, Jan Muž - Kotalík (46. Martin Muž), Miroslav Maňák (62. Šváb). Trenér Pavel Trpka.

Bernartice : Tomáš Fučík - Ťupa (16. Vít Herink), Psohlavec, Jakub Novák, Tomáš Češka - Kloboučník, Škoch - Paseka, Skalický, Adam Rakovan - Buriánek. Trenér Karel Syrovátka.
 

Připravil Jan Šerhant

Zpět