Domácí výhra s Lažištěm

27.04.2015 13:50

Bernartice: V 19. kole krajské I. A třídy se na bernartickém trávníku představil tým, který to s návratem do krajského přeboru myslí vážně. Lažiště totiž před víkendovými zápasy bylo lídrem soutěže, když za ním byla s minimální bodovou ztrátou mužstva, která mají podobný cíl. V sobotu však oba pronásledovatelé vyhráli a odsunuli svého největšího rivala na třetí pozici v tabulce.

Lažišťští si přijeli pro tři povinné body, aby se opět vyhoupli na výsluní. Nečekaně však klopýtli s houževnatě hrajícími domácími borci a odešli nakonec po šňůře deseti utkání bez porážky, se sklopenými hlavami. Předtím poslední prohru zaznamenali na začátku října v Olešníku.

Favorit utkání se všemožně snažil najít klíč k dobře organizované obraně domácích, to se mu však za celý zápas povedlo pouze jednou. Naopak po vlastních hrubých chybách v obranné fázi třikrát inkasoval, když domácí dva úspěchy zaznamenali až v závěru utkání. Je to pro Bernartické dobrá vizitka, neboť vysokou střeleckou produktivitou neoplývali.

Do utkání vstoupili lépe hosté a první práci měl ve 4. minutě domácí brankář Tomáš Fučík se střelou kanonýra Friše z levé strany. Domácí odpověděli dobrou příležitostí za další čtvrthodinku, po trestném kopu Kováře hlavičkoval stoper Novák v dobré pozici vedle brankové tyče.

Ve 26. minutě Mrkáčkova střela z úhlu z pravé strany brankáře Lišku neohrozila a v pohodě ji lapil do svých rukavic. Další patnáctiminutovka byla bojem uprostřed hrací plochy bez zjevných šancí na obou stranách. Ve 42. minutě po Kukrálově přetaženém rohovém kopu hlavičkoval Václav Homola nad svatyni hostů. Po vcelku na brankové šance nezajímavém prvním poločasu se tedy mužstva rozcházela do kabin za bezbrankového stavu.

To ve druhé části utkání, co se dramatičnosti utkání týče, bylo pro oko diváka jiné kafe. Do té nastoupili lépe domácí a dostali se po hrubé chybě hostů do laciného vedení. Klika totiž ve 47. minutě vybojoval míč uprostřed hrací plochy, přes hlavu jej vysokým kopem nasměroval do pokutového území. Tam se nedomluvil vybíhající brankář Liška se stoperem Brzobohatým, kdo bude hrát balon. Mezi mě vlétl Vít Fučík a lehce jej dorazil do opuštěné branky - 1:0.

Hosté se dlouho připravovali v 52. minutě na trestný kop z dobré vzdálenosti, nakonec to vzal na sebe Cais a Fučíkovu branku vůbec netrefil. V 63. minutě pronikal zprava střídající Adam Rakovan, jeho přihrávku na nabíhajícího spoluhráče v posledním okamžiku odkopl Žák a byl z toho rohový kop.

V 67. minutě vybojoval míč velmi aktivní Vít Fučík, jeho střela však směřovala nad Liškovu svatyni. Hosté se dočkali vyrovnání stavu utkání v 73. minutě. Na trestný kop, zahrávaný Caisem, se nejvýše v pokutovém území vyšrouboval Pavel Friš a hlavičkou na zadní tyč, přes dobrou reakci brankáře Fučíka, trefil přesně - 1:1.

To však domácí nijak nedeprimovalo. Hosté nabuzeni vyrovnávacím gólem se hnali za dalším úspěchem, ale poněkud otvírali svou obranu. Domácí toho využívali k brejkovým situacím ze zajištěné obrany. V 78. minutě Kloboučníkovu šanci ještě odvrátila lažišťská obrana na roh. Domácí zpřesnili hru a vynutili si v poslední desetiminutovce převahu.

V 84. minutě zahrával nakrátko rohový kop Jakub Kovář na Mrkáčka, jehož načechraný centr hlavičkoval stoper Jakub Novák do sítě. Na hřišti a v solidně zaplněném hledišti propukla pochopitelná radost - 2:1.

To ještě nebylo ze strany domácích vše. Hosté jako by opařeni, se již v šoku k útočné aktivitě nedostali a inkasovali ještě jednou. V 86. minutě prohodil do šance vynikající balon Adam Rakovan a Václav Homola si s ním dokonale poradil. S přehledem zakončil lobem a stanovil tak stav utkání na konečných a pro mnohé překvapivých - 3:1.

Za předvedenou hru si domácí vítězství plně zasloužili, hlavně za produktivní koncovku ve druhém poločasu. Pochválit je nutno celé mužstvo, které bojovalo a bylo podstatně kompaktnějším celkem než favorit utkání. Teď budou domácí dvakrát hostovat na hřišti soupeřů, kteří mají opačné starosti. Nejprve jedou k zachraňujícímu se Hradišti a pak do Olešníka, který se bude snažit udržet v kontaktu s čelní trojicí skupiny. Všichni věří, že si tam nejedou po solidně rozehraném jaru pro prohry.

Sokol Bernartice - FK Lažiště 3:1 (0:0)
Branky: 
47. Vít Fučík, 84. Jakub Novák, 86. Václav Homola - 73. Pavel Friš. Rozhodčí: Petr Nedvěd - Jan Šimšík, Jaroslav Škuthan st. Delegát: Miroslav Brož. ŽK: 3:3 (32. Jan Homola, 47. Václav Homola, 86. Pavel Kloboučník - 9. Pavel Brzobohatý, 57. Jiří Tesárek, 75. Libor Žák). Diváků: 100.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Mrkáček, Novák, Jan Homola - Kloboučník, Klika (61. Adam Rakovan) - Paseka (88. Buriánek), Kukrál, Václav Homola - Vít Fučík (79. Daniel Homola). Trenéři Petr Vašíček a Pavel Schorník.

Lažiště: Liška - Kubeš, Libor Žák ml., Brzobohatý, Kotrch - Radek Ketzer (K) (80. Kučera), Kováč - Chalupa, Tesárek (61. Szep), Cais - Friš. Trenér Libor Žák st.

Připravil Jan Šerhant

Zpět