Domácí výhra A-týmu s Vimperkem

19.04.2016 16:07

V sedmnáctém kole krajské I. A třídy měli Bernartičtí v domácím prostředí za soupeře tým z Vimperka. S tímto mužstvem na podzim na jeho trávě prohráli, a tak měli motivaci jim tuto porážku vrátit. Tak jednoduché to ale nebylo. Vimperští předvedli zejména v prvním poločasu kvalitní výkon a udrželi domácí na uzdě. Těm se příliš nedařila kombinační hra a střelecké pokusy buď nebyly přesné, nebo je v klidu pochytal brankář.

Ve druhé části utkání domácí zpřesnili kombinaci a na kvalitě hry to bylo hned znát. Zaznamenali také první branku. Z vedení se ovšem dlouho neradovali, neboť k vyrovnání stavu došlo záhy proměněním pokutového kopu. Do konce utkání byli stále aktivnější než soupeř a nakonec deset minut před koncem rozhodli o svém těsném jednobrankovém vítězství. Utkání nabídlo především ve své druhé části kvalitní fotbal.

Utkání bylo od počátku zcela vyrovnanou záležitostí a příležitosti se střídaly na obou stranách. V 5. minutě Kukrálovu hlavičku brankář Hrubý zlikvidoval. Na druhé straně z přihrávky Vondráška střílel vedle bližší tyče v 8. minutě ve velké šanci Čech. Asi největší brankovou příležitost v první půli měl na své kopačce již v 11. minutě zleva nabíhající a k bližší tyči střílející aktivní Málek. Domácí gólman Tomáš Fučík si prostor pohlídal a míč vyrazil.

Další dobrá akce domácích začala u Václav Homoly. Jeho přihrávku zakončoval z levé strany Adam Rakovan a míč skončil jen vedle vzdálenější tyče. Poté Šípova střela opět bránu netrefila. Ťupovu bombu z velké dálky v 19. minutě brankář skryl ve svých rukavicích. Další dvacetiminutovku střelci obou stran odpočívali a hrálo se především ve středu pole.

Až ve 40. minutě technická střela určitě nejlepšího hostujícího hráče Petra Vondráška skončila jen těsně vedle šibenice bernartické brány. Ve vyrovnané první půli, kdy byli hosté v kombinaci o něco přesnější než domácí, se skóre utkání nepohnulo a mužstva odcházela do kabin za bezbrankového stavu.

Druhý poločas od začátku nabídl lepší fotbal především od domácích. Ti totiž zpřesnili kombinace, místo nakopávaných míčů dopředu začali hrát po zemi a postupně se dostavoval i tlak na vimperskou bránu. Hosté v této fázi již tak aktivní ve hře dopředu nebyli a pozorně bránili.

Po Kovářově přihrávce od brankové čáry se dostal ve 48. minutě do šance stoper Novák, jeho střela však cíl netrefila. Po faulu na Václava Homolu kopal trestný kop z dobré vzdálenosti Trantina, míč však z jeho kopačky skončil opět vedle brankové tyče. Do třetice o minutu později z Ťupovy kvalitní přihrávky hlavičkoval Kukrál opět vedle Hrubého brány. V 55. minutě křížnou střelu Trantiny tečoval hostující bek a byl z toho pouze roh.

V 61. minutě poprvé ve druhé půli zahrozili i hosté. Vondráškovu střelu k pravé tyči vytáhl Tomáš Fučík do pole. Tlak domácích sílil a konečně udeřilo. Hlavičkový souboj s brankářem v 65. minutě vyhrálAdam Rakovan a dostal domácí do jednobrankového náskoku - 1:0. Z konečně vstřelené branky se domácí ale dlouho neradovali. Velice aktivní Petr Vondrášek byl v 69. minutě sražen v pokutovém území a přesný rozhodčí Benedikt se vůbec nerozpakoval odpískat pokutový kop. Míč si na značku postavil sám postižený, přesnou střelou k tyči poslal domácího brankáře na druhou stranu a vyrovnal stav utkání na 1:1.

Hra se opět vyrovnala a poslední dvacetiminutovka zase byla oboustranně velice zajímavá. Hosty gól nabudil a byli domácím opět vyrovnaným soupeřem. V 74. minutě poslal Rakovan přesnou přihrávku do gólové šance Václavu Homolovi, ten však osamocen vystřelil nepřesně a míč skončil těsně vedle zadní tyče. Pospíchalův dobrý střelecký pokus v 76. minutě bernatický brankář chytil. O minutu později po faulu na Víta Fučíka skončil Trantinův trestný kop pouze na zdi hostů.

V 80. minutě po přetaženém rohovém kopu Kováře na zadní tyč hlavičkoval stoper Trantina. Míč vyrazil vimperský gólman pouze před sebe na hlavu Víta Fučíka, který jej bezpečně uklidil za jeho záda - 2:1. Trenérovi domácích se tedy dokonale podařilo střídání, když do hry nasadil čerstvého vysokého hráče, který se mu po sedmiminutovém pobytu na hřišti odvděčil vítěznou brankou.

Posledních deset minut se vyznačovalo velkou snahou Uhlíkových svěřenců o vyrovnání stavu utkání, tím se však domácím odkrýval prostor pro brejky. Domácí toho již nevyužili a ani hosté bernartickou branku neohrozili. Domácí tedy oplatili Vimperským podzimní porážku, ale neměli to s houževnatým soupeřem vůbec jednoduché. Hosté svou hrou rozhodně nezklamali a byli favorizovaným domácím dobrým soupeřem.

V příštím kole čeká Bernartické opět velmi těžké utkání. Hrají u třetího celku tabulky z Vodňan, na kterého mají v tabulce sedmibodový náskok. Bude to utkání kola a nechtějí ztratit svou jarní neporazitelnost. Vodňanští však ukázali svou vizitku, když v Lažišti vyhráli drtivým způsobem i v deseti. Bude to pro Bernartice během čtrnácti dnů další zápas kola u svého bezprostředního tabulkového protivníka.

Sokol Bernartice – Šumavan Vimperk 2:1 (0:0)
Branky: 65. Adam Rakovan, 80. Vít Fučík - 69. Petr Vondrášek (11). Rozhodčí: Ladislav Benedikt ml. - Jan Rinth, Dominik Trčka. ŽK: 2:3 (16. Novák, 31. Brož - 47. Blahout, 65. Málek, 88. Jan Děd ml.).Diváků: 100.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Novák, Trantina, Mrkáček - Ťupa, Kukrál - Mir. Suchopár (46. Paseka), Patrik Brož (73. Vít Fučík), Václav Homola - Adam Rakovan (80. Kloboučník). Trenér Petr Vašíček.

Vimperk: Hrubý - Jan Děd ml., Sedláček, Pospíchal, Jan Blahout (K) (67. Pešek) - Čech (59. Pankratz), Radek Ketzer, Martin Šíp, Málek - Samohejl, Vondrášek (80. Psutka). Trenér Michal Uhlík.

Připravil Jan Šerhant

Zpět