Další výhra A-týmu a to v Mirovicích

19.05.2016 17:19

Ve 21. kole krajské I. A třídy se střetla mužstva, jejichž letošní herní pohoda je diametrálně odlišná. Houževnaté mužstvo z Mirovic se snahou získat všechny body a odpoutat se definitivně od vyrovnaného konce tabulky bojovalo až do úplného konce zápasu velmi srdnatě a Bernartice, které nechtěly přerušit šňůru osmi vítězných utkání v řadě a v touze potvrdit lichotivou pozici na druhém místě tabulky.

Utkání opět ukázalo, jak je velmi obtížné pro hostující mužstva na mirovickém trávníku hrát pro jeho menší rozměry proti domácím, kteří mají tento trávník více než dokonale zmapovaný. Jejich taktika s dlouhými nakopávanými míči na nabíhající šikovné zakončovatele tentokrát úspěch neslavila. Přesto jejich převaha v poslední dvacetiminutovce nekončícího celozápasového souboje jednotlivců o míč byla značná.

Hostům se totiž podařilo v první desetiminutovce druhé půle po standardní situaci zaznamenat branku, na kterou již domácí i po značném tlaku a velkém množství příležitostí před pokutovým územím nedokázali odpovědět. Jejich buď nepřesná, nebo zbrklá střelba i díky opět perfektně fungující bernartické obraně a s přehledem chytajícím brankářem, nakonec ovoce nepřinesla. Hosté tedy navázali na neuvěřitelnou vítěznou šňůru již v pořadí devátý korálek.

V prvním poločasu toho příliš zajímavého vidět nebylo a není ani o čem psát. Byl to ve většině případů boj uprostřed hrací plochy a je třeba zdůraznit, že z obou stran rytířsky vedený. První akci domácích v 5. minutě po centru od brankové čáry a následné Hulešově hlavičce hostující brankář Tomáš Fučík vyrazil do pole.

Něco podobného se událo v 18. minutě na druhé straně hrací plochy, když po prováděném trestném kopu Kovářem hlavičkoval stoper Novák jen vedle Slavíkovy brány. Ve 21. minutě zahrozil jeden z nejaktivnějších hráčů v koncovce domácích Kuba, jeho střela však skončila těsně vedle levé tyče.

Pak proběhla dvacetiminutovka hry od vápna k vápnu bez nějakého zakončení, které by stálo za zaznamenání. Až ve 40. minutě se povedla kvalitní akce hostům. Ťupovu dobře načasovanou přihrávku do běhu využil bernartický kanonýr Adam Rakovan, jeho střelecký pokus z první však směřoval jen nad branku. V první půli to bylo co do zajímavých šancí skutečně vše a mužstva odcházela do kabin za bezbrankového stavu.

Ve druhé půli byla již hra oboustranně zajímavější. První velmi dobrou příležitost k pohnutí skórem měl domácí Kuba v 50. minutě hry. S jeho lehkou střelou z levé strany však bernartický gólman neměl velké problémy a pohodě ji chytil. V 54. minutě po faulu kousek od půlící čarou a snad jediné standardní situaci, kdy domácí obrana dobře neobsadila vysoké hlavičkující hráče soupeře, se zrodil první gól. Kovářův dobře točený míč na zadní tyč hlavičkoval nikým nekrytý Václav Homola přesně na opačnou stranu a rozvlnil k pochopitelné radosti Bernartických síť za zády Slavíka poprvé - 0:1.

Tímto značně zchladil úsilí domácích o ztečení branky soupeře a hosté ovládli na dlouhé minuty hru. Kovář získal odražený míč, vypálil k vzdálenější tyči v 56. minutě a branku netrefil. V 59. minutě po svém nástupu na hrací plochu oživil hru střídající Brož, jeho střela však směřovala nad branku. O deset minut později tentýž hráč po dobré přihrávce Víta Fučík střílel tentokrát vedle tyče.

Poslední dvacetiminutovka již patřila domácím, kteří začali soupeře presovat na jejich polovině hřiště. Kubova střela z dobré vzdálenosti z trestného kopu v 74. minutě hry šla vysoko nad bránu. Na druhé straně dopadl stejně trestný kop Trantiny v 79. minutě. O minutu později Jelínkova tečovaná střela skončila vedle Fučíkovy brány.

Dlouhý výkop brankáře Tomáše Fučíka v 82. minutě na svého bratra Víta zhatil svým vyběhnutím daleko před pokutové území gólman Slavík. Byl u míče dříve a odkopl ho do autu. Asi největší příležitost na srovnání stavu utkání měl na své kopačce v 85. minutě Jelínek, bernartický gólman však dobře přečetl jeho úmysl a střelu vykopl vleže i s trochou štěstí do pole.

Drtivý tlak domácích v posledních pěti minutách zápasu již nic podstatného pro ohrožení soupeřovy branky nepřinesl. Hostující obrana v čele se spolehlivým Trantinou většinu centrovaných míčů odhlavičkovala a co prošlo, pochytal brankář. Hosté tak dotáhli druhý těžký zápas za sebou na soupeřově hřišti do vítězného konce.

„Nemohu se nezmínit o sportovním gestu domácího trenéra Jirky Ureše, které jsem ve své dlouholeté funkcionářské činnosti nikdy nezaznamenal. Přišel totiž po prohraném zápase svého mužstva do hostující kabiny, ocenil jejich hru a popřál jim mnoho dalších úspěchů. Vskutku ojedinělý případ v našem fotbale,“ poznamenal autor článku.

V příštím 22. kole hostí bernartičtí fotbalisté na svém trávníku lídra tabulky z Protivína. Utkání se hraje v neděli 22. května v 17 hodin a očekává se určitě zajímavý zápas na jaře dvou dosud neporažených mužstev.

SK Mirovice - Sokol Bernartice 0:1 (0:0)
Branka: 
54. Václav Homola. Rozhodčí: Jan Šimšík - Svyatoslav Jzugrafov, Zdeněk Kovařík. DFA:Luděk Haviar. ŽK: 2:0 (76. Kvěch, 87. Huleš). Diváků: 60.

Mirovice: Slavík - Karel Mařík ml, Michal Huleš (K), Karel Mařík st., Kazák - Becher (72. Tomáš Hlavín), Kuba, Kvěch, Peterka (89. Sedlák) - Jelínek, Císař. Trenér Jiří Ureš.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Novák, Trantina, Mir. Suchopár - Kloboučník, Kukrál (53. Brož) - Paseka, Ťupa, Václav Homola (87. Buriánek) - Adam Rakovan (64. Vít Fučík). Trenér Petr Vašíček.

Připravil Jan Šerhant 

Zpět