Další vydřená výhra, tentokrát s Olešníkem

13.10.2014 07:51

Bernartice: V dalším kole krajské I. A třídy zajížděl do Bernartic soupeř, který patří v letošním ročníku soutěže spolu s Katovicemi a Týnem nad Vltavou k favoritům na postup do krajského přeboru. Tým z Olešníka má stabilizovanou sestavu ještě vhodně doplněnou hráči, kteří již hráli vyšší soutěže. Představil se v dobrém světle jako velice kompaktní celek, plný hráčských individualit, s kvalitní kombinační hrou. Domácí se ale nezalekli jeho pověsti, hráli ze zajištěné obrany a čekali co soupeř vymyslí. Nakonec se jim podařilo jednou prosadit na rozdíl od protivníka a přes hektický závěr vyhecovaného utkání obrat favorita utkání o všechny body.

Domácí celek tentokrát začal zápas dobře. Jedovatou prudkou střelu Kloboučníka v 6. minutě vytěsnil hostující gólman Studnička na roh. Ve 14. minutě nechali hosté v pokutovém území volného Nováka, který po Kovářově trestném kopu branku jen těsně minul. Byl ale v ofsajdu. Vařákova bomba z hranice šestnáctky v 17. minutě po kvalitním vysunutí do volného prostoru orazítkovala břevno Fučíkovy svatyně a byla pro domácí prvním vážnějším varováním.

Ve 26. minutě měli dobrou příležitost i domácí. Po Kovářově trestném kopu zprava se k míči dostal Kukrál, ale z úhlu na zadní tyči na olešnického gólmana nevyzrál a akce skončila rohovým kopem. Po půlhodině první části hry zatáhl míč zleva zkušený Zbyněk Rys. Přihrávkou vybídl Luboše Červenku k zakončení, které ale z úhlu nemělo přesnost.

Ve 33. minutě vyplašil střelou z velké dálky hostujícího brankáře Kovář. Míč však skončil těsně nad zadní tyčí branky. Bombu z Rakovanova trestného kopu vyboxoval Studnička do bezpečí a domácí vhazovali aut. V poslední minutě první půle zahrával rohový kop Kukrál a následná hlavička stopera Nováka branku netrefila.

V prvním poločasu měli více míč v držení hosté, ale na brankové šance byl účet vyrovnaný, obrany obou mužstev dominovali nad ofenzivní činností. Šance vypracované oběma mužstvy většinou končily dobrými zásahy obou gólmanů.

Druhá část utkání začala nejprve nebezpečným závarem před domácí brankou, kterou obránci nakonec vyřešili podobně jako na druhé straně hřiště v 51. minutě hry. Trestný kop z optimální vzdálenosti zahrával Rys v 54. minutě, jeho střela však skončila vysoko nad Fučíkovou brankou. To bylo jakési předznamenání pro domácí, že oni jsou schopni se prosadit se svou důslednou a houževnatou hrou.

V 57. minutě se jim to také podařilo. Trestný kop z levé strany, zahrávaný standardním exekutorem Kovářem, se dostal ve velkém vápně až k domácímu šutérovi Adamu Rakovanovi, který šikovnou tečí poněkud změnil směr letu balonu a brankář Studnička sáhl do prázdna - 1:0.

Josef Doubrava bráněn dvougólovým střelcem Milanem Račákem. Foto: Libor Granec

Pak následovala čtvrthodinka boje o každý metr hřiště a snahy hostů o vyrovnání nepříznivého stavu, avšak bez přímého ohrožení obou branek. V 72. minutě vyslal svůj projektil na domácí svatyni Tressl, ale brankář Tomáš Fučík byl na místě a míč lapil. Nápor hostů sílil. V 83. minutě hlavičkoval v gólové šanci osamocený Šteyer vedle vzdálenější tyče. V 88. minutě měli zase hosté štěstí, když gólovou hlavičkou Nováka vyhlavičkoval Nýdl do pole z brankové čáry za již překonaným brankářem.

Hosté se v hektickém závěru snažili dosáhnout vyrovnávací branky. Ve druhé minutě nastaveného času k tomu měl blízko Nýdl, jeho střelu však v pohodě chytající domácí gólman Tomáš Fučík zlikvidoval. Do konce čtyřminutového prodloužení se na hřišti hodně jiskřilo, ale veškerá snaha hostí o dosažení gólu k ničemu kloudnému nevedla.

Domácí mužstvo udrželo jednobrankový náskok a se štěstím porazilo velkého favorita tohoto utkání nejtěsnějším jednobrankovým rozdílem. Domácí tento výsledek doslova vydřeli a hosty ve velmi dramatickém závěru zklamala především koncovka. Z množství příležitostí a v určité křeči se jim dopravit míč do branky prostě nepodařilo. Z nadprůměrného utkání třetího a čtvrtého mužstva výsledkové tabulky nakonec vyšli vítězně domácí.

Sokol Bernartice - FK Olešník 1:0 (0:0)
Branka: 57. Adam Rakovan. Rozhodčí: Radek Valeš - Karel Kříž ml., Vladislav Blažek. Delegát:: Luděk Haviar. ŽK: 4:3 (62. Kovář, 69. Kukrál, 72. Novák, 90+3. Mrkáček - 13. Filip Mertl, 61. Michael Studnička, 76. Zbyněk Rys). Diváků: 120.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Novák, Mrkáček, Psohlavec (46. Jan Homola) - Kloboučník, Ťupa (69. Mir. Suchopár) - Paseka (87. Hrych), Kukrál (90+1. Vít Herink), Václav Homola - Adam Rakovan. Mužstvo koučoval asistent trenéra Pavel Schorník.

Olešník: Jan Studnička - Heller (68. Tressl), Mir. Hanousek (K), Michael Studnička, Nýdl - Filip Mertl, Luboš Červenka, Vařák, Martin Šíma - Dudek (63. Šteyer), Zbyněk Rys. Trenér Jiří Komrska.

Připravil Jan Šerhant

Zpět