Áčko si veze bod z Týna

02.11.2015 07:22

FK Olympie Týn nad Vltavou – Sokol Bernartice 2:2 (1:1)

V 11. kole zajížděli bernartičtí fotbalisté k soupeři, se kterým nemají dobrou dosavadní bilanci. Na jeho trávníku zatím nezískali ani bodík a ani v domácích zápasech na něj dosud nenalezli recept jak ho porazit. Loni unikl Týnu nad Vltavou o pověstný chloupek postup do nejvyšší krajské soutěže. Před letošním prvním vzájemném utkání se tabulkové pořadí obou poněkud pozměnilo. Bernartice úspěšně bodují i venku, podobně jako jejich soupeř. Avšak bilance hostitele na domácím hřišti již tak dobrá není. Souboj druhého a čtvrtého celku výsledkové tabulky však naznačoval, že by měl být vyrovnanější než tomu bylo v předchozích sezonách. Domácí pevně věřili, že získají opět plný počet bodů a hosté hrající v probíhající sezóně ve velmi dobré formě a pohodě zase doufali, že se to už konečně musí změnit. Ve velmi kvalitním utkání vybojovali konečně bod, když byli nuceni dotahovat vždy domácí jednobrankový náskok.
První příležitost si vytvořili hosté v 8. minutě, když dobrou přihrávku Václava Homoly na Rakovana, stačil v posledním okamžiku ukopnout domácí bek do bezpečí. V 11. minutě dobře zahraný trestný kop Mravcem vyrazil míč Tomáš Fučík efektním zákrokem a ten skončil za postranní čárou. O minutu později vybojoval na opačné straně hřiště u brankové čáry v souboji s týnským bekem míč aktivní Václav Homola a jeho střelu z úhlu stačil stoper odvrátil na roh. V 18. minutě se po dobře zahraném rohovém kopu Mravcem z levé strany odpoutal u zadní tyče od bernartického beka vysoký Josef Brom, hlavou trefil opačný kout Fučíkovy svatyně a domácí se ujali v utkání vedení - 1:0. To však hosty nijak nedeprimovalo a pokračovali v aktivní hře. Za tři minuty se jim podařilo srovnat skóre. To se uvolnil tentokrát perfektně střežený bernartický kanonýr Adam Rakovan, posunul míč do středu pokutového území na Davida Kukrála, který mazácky placírkou trefil skulinu mezi dobře reagujícím brankářem Vachutou a jeho levou tyčí. K velké radosti svých spoluhráčů a lavičky vyrovnal stav utkání na - 1:1. Ve 24. minutě se ocitl na levé straně pokutového území ve vynikající pozici Štos, míč však netrefil díky odskoku na nerovnosti trávníku dobře a prázdnou bránu přestřelil. Domácí byli ve druhé časti prvního poločasu aktivnější a snažili se opět hostům gólově odskočit. Ve 27. minutě velmi dobrou střelu Meidla z větší vzdálenosti vytáhl opět spolehlivě chytající Tomáš Fučík nad břevno. To byla asi poslední zajímavá šance v této části hry a mužstva odcházela do kabin za nerozhodného stavu.
Druhá část utkání začala očekávaným náporem domácích. Hostující dobře pracující obrana jejich systematické ataky bezpečně odrážela, i když někdy a cenu faulů v nebezpečné blízkosti svého pokutového území. Zvýšená herní aktivita se Týnským vyplatila hned v 50. minutě. Trestný kop z osmnácti metrů zatočil k tyči technickou střelou Lukáš Mravec, bernartickému brankáři totiž komplikovalo výhled zapadající slunce, na dobře kopnutý míč nedosáhl a ten skončil u jeho pravé tyče v síti - 2:1. Hosté vědomi si nepříznivého stavu utkání a nutnosti dotahovat jednobrankový náskok domácích se nevzali a hodlali se ještě poprat o lepší výsledek. Vždyť jim k tomu zbývalo ještě mnoho času. Zvýšili svou herní aktivitu a začalo se hrát nahoru a dolů. V 58. minutě Kukrálovu střelu Vachuta lapil. Na druhé straně v 64. minutě po přihrávce střídajícího Housky zakončoval Kníže, avšak bernartický gólman byl na místě. Mrkáčkovu střelu z velké vzdálenosti poněkud později reagující domácí gólman vytáhl na roh. Taktický tah hostujícího trenéra Vašíčka se vyplatil. Nechal totiž obranu jen ve třech a Trantinu poslal do ofenzivní činnosti. Po trestném kopu prováděném Kovářem v 77. minutě si totiž v pokutovém území na míč nejvýše naskočil právě Karel Trantina a přesnou hlavičkou srovnal stav tohoto velmi dobrého, pro diváka velmi zajímavého utkání na - 2:2. Domácí již neměli sílu přidat další gól a hosté byli samozřejmě s nerozhodným stavem velmi spokojeni. Utkání se pak již dohrávalo v klidu.
Bernartičtí tedy po velmi dobrém kolektivním výkonu konečně protrhli smůlu a z Týna si odvezli za předvedenou hru zcela zasloužený bod. Domácí určitě trochu mrzelo, že na svém trávníku již potřetí za sebou nezískali plný počet bodů. Celkový dojem z utkání byl však velmi dobrý.
Branky: 18. Josef Brom, 50. Lukáš Mravec – 21. David Kukrál, 77. Karel Trantina. Rozhodčí: Jan Přibyl – Jiří Polák, Martin Ernst. DFA. Václav Hejlek. ŽK: 2:3 (77. Brom, 89. Kníže – 16. Kovář, 49. Kloboučník, 88. Vít Fučík). Diváků: 151.

Týn nad Vltavou: Vachuta – Šálený, Mravec, Šonka, Meidl – Boček (46. Klička), Plojhar, Brom, Kníže – Pavel Vařil (K), Štos (60. Houska). Trenér Petr Novotný.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Novák, Trantina, Mrkáček - Kloboučník, Brož (68. Vít Fučík) - Paseka, Kukrál, V. Homola - Rakovan (90. Staněk). Trenér Petr Vašíček.

Zpět