A-tým vyhrál i venku a to v Blatné

13.04.2016 09:59

V 16. kole krajské I. A třídy se střetli sousedé v tabulce. Bernartičtí totiž zajížděli na hřiště svého soupeře, který na ně měl v tabulce dvoubodovou ztrátu. S blatenskými fotbalisty se v průběhu podzimní části přetahovali o druhé místo v tabulce za lídrem Protivínem. Přijeli se pokusit odčinit krutou porážku z domácího trávníku. To se jim beze zbytku podařilo a odskočili svému soupeři o pět bodů.

V utkání byli na míči v celém jeho průběhu více domácí, ale dva kvalitně zakončené brejky do otevřené obrany znamenaly dvoubrankový náskok, a tím bylo poněkud nahlodáno vysoké sebevědomí domácích. Ti do půle pouze náskok snížili. Ve druhé části zápasu byl průběh stejný. Domácí vehementně útočili, avšak hostující obránci s brankářem odolávali permanentnímu tlaku a míč do své sítě již nepustili. Hosté tedy s kopou štěstí uhráli na půdě soupeře skvělý výsledek, ze kterého byli domácí samozřejmě značně rozladěni.

Po klidném začátku utkání první udeřili hosté již ze své první ofenzivní akce. Na levé straně unikl obraně Rakovan a jeho přihrávku do volného prostoru v 7. minutě využil nikým nebráněný Patrik Brož, pro kterého nebyl problém uklidit míč do prázdné branky - 0:1.

Domácí, i když měli od počátku zápasu míč pod svou kontrolou a presovali hosty na jejich polovině, měli první kloudnou a nebezpečnou akci až v 16. minutě, kdy hlavičkoval Petrášek jen nad Fučíkovu bránu. O dvě minuty později zahrozil z levé strany pravý bek Motyka a jeho přesnou střelu vytáhl bernartický gólman do pole.

Ve 22. minutě po akci Křivance po levé straně směřoval míč podél celé brány, aniž by na něj někdo z domácích a hostů dosáhl a skončil jen v autu za brankou čárou. Střelou ve 24. minutě se prezentoval asi nejaktivnější hráč domácích Motyka, střílel však doprostřed brány a zkušený bernartický brankář Tomáš Fučík neměl žádné problémy.

To už se schylovalo ke druhému úderu hostů, kteří do té doby pouze usilovně bránili a hra dopředu jim až na jednu výjimku hodně vázla. Uprostřed hrací plochy vybojoval balon ve 26. minutě Václav Homola, prohodil ho mezi beky nikým nebráněnému nabíhajícímu Patriku Brožovi, který tentokrát z levé strany střelou na vzdálenější tyči svou méně používanou levačkou trefil přesně do sítě bezmocného Chlandy - 0:2.

Pro hosty tedy stoprocentní bilance. Dvě střely a dva góly. Herní stereotyp pokračoval s tím, že domácí po přesném Motykově centru tentokrát ze své pravé strany hlavičkoval ve 36. minutě přesně Michal Petrášek a snížil stav na - 1:2. Tato branka ještě více nabudila domácí a neměli daleko o minutu později k vyrovnání. Novák však vykopl míč za zády bernartického brankáře z brankové čáry a ochránil svou branku. Do konce poločasu se ještě domácí snažili o brankový efekt svých akcí, ale již zkonsolidovaná obrana hostů jim to neumožnila.

Druhý poločas pokračoval tak, jak první skončil. Hosté přečkali úvodní patnáctiminutový nápor, kdy je nejvíce ohrožovaly průniky kolem postranních čar, ve kterých vynikal především Motyka a jeho následné centrované míče do ohně před bránu. Bernartičtí obránci i brankář si však se všemi poradili. Jíchova střela levačkou v 51. minutě minula pravou tyč brány. V 54. minutě trochu nepovedený Petráškův střelecký pokus zpoza bránících hráčů orazítkoval spodní část zadní tyče a odrazil se do autu. Hlavička o poločasu střídajícího v pokutovém území osamoceného Nového hlavička v 55. minutě šla těsně nad bránu.

V 62. minutě se konečně dostali po dlouhém čase k ohrožení blatenské brány i hosté. Kovářův trestný kop hlavičkoval Rakovan vedle brankové tyče. Nového další hlavička v 66. minutě po dlouhém Petráškově autovém vhodu skončila vedle Fučíkovy brány. V těchto okamžicích se hra opticky vyrovnávala. Domácím k náročné hře průniků kolem postranních čar a následných centrů již docházely síly a ohrožování hostující branky nemělo takový účinek jako v předchozím průběhu utkání. Středem hřiště se jim to pro dobrou obrannou činnost hostů nedařilo.

V 69. minutě po velkém závaru před Fučíkovou bránou vykopával opět stoper Novák míč z brankové čáry do bezpečí. Na druhé straně dobře kopnutý trestný kop Trantinou z levé strany vytáhl na roh ze šibenice domácí gólman Chlanda v 77. minutě hry.

Tlak domácích začal opět sílit v touze po srovnání stavu. V 85. minutě se vyznamenal bernartický brankář Tomáš Fučík, když vytáhl bombu domácího hráče ze šibenice a vyrovnání nepřipustil. V hektickém závěru už po hodně bojovném utkání odcházely síly již oběma mužstvům. Nakonec hosté s velkým štěstím a hodně špatnou koncovkou domácích nakonec těsný výsledek z prvního poločasu ubránili a vrátili tak domácím potupnou prohru, kterou utrpěli na svém trávníku na podzim.

Blatenským velmi dobře zahrála obrana, nejvíce byl vidět Motyka, avšak svými ofenzivními choutkami odkrýval pravou stranu obrany a po akcích z této strany padly obě branky soupeře. V poli byl jasně nejlepší Petrášek. U hostů hrála tradičně dobře celá obrana a mužstvo podržel gólman Tomáš Fučík. V ofenzivní činnosti se opět zaskvěl ve vynikající formě hrající Brož, autor dvou branek. Hodně vidět byl i Rakovan, který jako hrotový útočník hodně zaměstnával obranu domácích, ovšem těch možností v tomto utkání moc neměl. V dalším 17. kole hostí Bertnartičtí na svém hřišti v neděli 17. dubna tým z Vimperka.

TJ Blatná - Sokol Bernartice 1:2 (1:2)
Branky: 36. Michal Petrášek - 7. a 26. Patrik Brož. Rozhodčí: Lukáš Tauber - Jan Šimšík, Martin Písek.ŽK: 4:3 (10. Křivanec, 28. Petr Čadek, 77. Kůst, 81. Jícha - 17. Mir. Suchopár, 68. Václav Homola, 90. Vít Fučík). Diváků: 200.

Blatná: Chlanda - Motyka, Kůst, Petr Čadek, Viták - Jícha, Petrášek, Šilhavý (83. Hrubý), Ondřej Křivanec (K) - Stulík (46. Nový), Mišiak (75. Peleška). Trenér Michal Čadek.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Trantina, Novák, Mrkáček - Kukrál (90. Tomáš Češka), Ťupa - Mir. Suchopár (46. Paseka), Patrik Brož (66. Vít Fučík), Václav Homola - Adam Rakovan (80. Buriánek). Trenér Petr Vašíček.

Připravil Jan Šerhant 

Zpět