A-tým si doma poradil s Lažištěm

04.05.2016 14:01

V 19. kole krajské I. A třídy se na bernartickém trávníku střetla mužstva, která jsou umístěna téměř na opačných pólech výsledkové tabulky soutěže. Mužstvo z Lažiště přijelo s pochopitelnou defenzivní taktikou, proti které se hraje každému mužstvu těžce. Hosté trápili dobře organizovanou obrannou hrou domácí favority celé utkání. Ti však našli recept střelami z dálky a jedna nádherná se do poločasu ujala.

Druhý poločas chtěli domácí rozhodnout co nejrychleji o svém vítězství, ale nastal podobný problém. Podařilo se jim to až po hodině hry. Hosté pak přece jen trochu vylezli ze své ulity a byli pro domácí nebezpečným soupeřem. Měli šanci korigovat výsledek z penalty a pak se ještě pokusit o srovnání stavu. Tu jim ale domácí gólman lapil. Posledních deset minut se ale nevzdávali a chtěli výsledek alespoň korigovat. Otevřeli a hru a domácí se tak dostávali podstatně snadněji do šancí, přesnou koncovku však již neměli. Nakonec pro ně zápas skončil dvoubrankovým vítězstvím.

První šanci v utkání si vytvořili domácí v 10. minutě, kdy z levé strany přihrávku Rakovana dobře netrefil v pokutovém území Kukrál a jeho slabou střelu brankář Vašura bez potíží zlikvidoval. Další střelecký pokus posledně jmenovaného domácího hráče dopadl podobně. Ve 20. minutě po přihrávce od Kováře orazítkoval Kukrál hlavou jen horní část břevna soupeřovy brány. Domácí udeřili poprvé ve 23. minutě Václavem Homolou. Ten si připravil míč a skvělou střelou z pětadvaceti metrů trefil šibenici u levé tyče, když gólman jeho střelu podcenil v domnění, že jde vedle - 1:0.

O dvě minuty později měl příležitost hlavou Rakovan po lehkém přizvednutí míče hlavou od Trantiny, míč však skončil nad bránou. Ve 31. minutě poslal Rakovanovi kolmicí míč opět Trantina, pokračoval zleva sám na Vašurovu svatyni, míč mu však od kopaček odskočil a z vynikající šance nebylo nic.

Hosté mohli z ojedinělé příležitosti ve 36. minutě po zmatku v domácí obraně srovnat stav utkání. Hrbkovu střelu však skvělým způsobem v pádu nohama vykopl bermartický gólman Tomáš Fučík do pole. Na druhé straně střelu Brože k bližší tyči v 38. minutě lažišťský brankář chytil.

O minutu později prodloužil míč hlavou Rakovan na nabíhajícího Brože, ten však dobře nezamířil a střela skončila vedle. Hostující obrana dobře dirigovaná Brzobohatým dělala v první půli Bernarticím velké starosti, i když hosty presovaly, ujala se pouze střela z velké dálky.

Ve druhé části utkání se domácí ještě vehementněji tlačili do koncovky, ale efekt byl podobný jako v jeho první části. V 50. minutě hlavičkoval Václav Homola po pěkném centru Ťupy z pravé strany, avšak brankář Vašura míč zpod břevna vytáhl do pole. O dvě minuty později po centrovaném balonu od Macka hlavičkoval na druhé straně Hrbek jen do rukavic připraveného bernartického brankáře.

V 61. minutě se povedl nádherný centr z pravé strany Kovářovi. Na ten si naskočil Adam Rakovan a umístěnou hlavičkou k tyči nedal šanci Vašurovi na zákrok - 2:0. Desátý gól bernartického hrotového útočníka v sezóně. Paseka vystřelil v 72. minutě zprava z úhlu, brankář si však bližší tyč pohlídal a míč lapil. Podobně jako Klouboučníkovu střelu o tři minuty později.

Lažišťští měli obrovskou příležitost na korekci výsledku v 79. minutě hry. Kontakt bernartického brankáře a Brabcem vyhodnotil rozhodčí jako faul a odpískal pokutový kop. K jeho exekuci se postavil určitě nejlepší hráč hostů Ondřej Chalupa a vystřelil přesně k pravé tyči. Brankář Tomáš Fučík však dobře odhadl jeho úmysl a nepříliš prudkou střelu chytil do svých rukavic.

Soupeř se nadále snažil o korekci a případné vyrovnání stavu. Otvíral tím obranu a domácí měli možnost lehčeji pronikat k jejich brance. Nic se jim však nepodařilo realizovat. V poslední minutě střelu Víta Fučíka z pravé strany vyrazil gólman do pole. Utkání skončilo podle předpokladů vítězstvím favorita, avšak předposlední tým tabulky neprodal svou kůži lacino a bylo těžké se přes jeho houževnatou a dobře organizovanou obranu dostávat do šancí.

Další utkání odehrají Bernartice na trávnících svých soupeřů. V příštím kole v Chýnově v neděli 8. května a v dalším již 21. kole v Mirovicích v sobotu 14. května. Domácí fanoušci se pak mohou těšit na soupeře až 22. května, kdy přivítají lídra soutěže z Protivína. To tedy bude zápas, kde se střetne první a druhým v tabulce a všichni věří, že nabídne oboustranně kvalitní fotbal.

Sokol Bernartice – FK Lažiště 2:0 (1:0)
Branky: 23. Václav Homola, 61. Adam Rakovan. Rozhodčí: Petr Nedvěd - Karel Kříž ml., Karel Kříž st.DFA: Vladimír Eibl. ŽK: 1:2 (78. Tomáš Fučík - 17. Josef Albert, 71. Ondřej Vašura). Diváků: 90.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Mrkáček (75. Buriánek), Trantina, Tomáš Češka (85. Růžek) - Kloboučník, Kukrál - Ťupa, Brož (62. Paseka), Václav Homola (62. Mir. Suchopár) - Adam Rakovan (62. Vít Fučík). Trenér Petr Vašíček.

Lažiště: Vašura - Ostádal (80. Šulc), Brzobohatý, Vávra, Jan Macek (K) - Albert - Mocek (70. Brabec), Linhart (81. Jakub Turek), Hrbek (62. Jedlička), Chalupa - Libor Žák. Trenér Pavel Hodina.

Připravil Jan Šerhant 

Zpět